Kako da vam stan više nikad ne izmakne "ispred nosa": Uz ovih 6 saveta pobedite konkurenciju
Foto: Profimedia

GLEDAJTE

Kako da vam stan više nikad ne izmakne "ispred nosa": Uz ovih 6 saveta pobedite konkurenciju

Tražite stan? Ne brinite! Sa ovih 6 korisnih saveta, pronaći ćete idealan dom bez frustracija. Ispregovarajte najbolje uslove za svoj novi životni prostor.

Objavljeno:

Traženje stana u poslednjem trenutku dok je konkurencija ogromna može delovati frustrirajuće. Zato je bitno da se naoružate tehnikama koje će vam pomoći da sa što manje napora pronađete nekretninu koja ispunjava sve, ili barem većinu vaših uslova. U nastavku vam donosimo 5 saveta koji će vam dati prednost u odnosu na konkurenciju i pomoći da ispregovarate najbolje uslove.

1. Započnite istraživanje oglasa što pre

Ovo može delovati očigledno, ali je od suštinske važnosti za potr

agu i stoga ne smemo propustiti da ga pomenemo. Dakle, počnite na vreme da sastavljate svoju listu želja i da detaljno razmišljate šta je minimum, a šta optimum uslova koji će vas zadovoljiti kod novog stana.

Već u startu bi trebalo da znate koji vam je budžet, šta želite od lokacije, koja je minimalna kvadratura, da li vam je neophodan lift i slično.

Što pre započnete potragu imaćete više vremena da prilagodite svoja očekivanja i pronađete najbolje rešenje.

Na primer, možete otkriti da vam teretana u komšiluku i nije toliko bitna a da vam se zapravo jako sviđa ideja da živite na 10-ak minuta vožnje biciklom od posla.

Po svaku cenu izbegnite potragu u poslednjem trenutku jer ste više ograničeni vremenom i žestoko se takmičite sa drugim potencijalnim zakupcima veća je šansa da ćete morati da napravite neke kompromise i kasnije zažaliti zbog toga.

2. Počnite potragu za stanom mesec dana pre datuma selidbe

Sada kada imate realniju predstavu o tome šta vam treba vreme je da se ozbiljno bacite na traženje konkretne nekretnine. Pretražujte oglase na najvećim oglasnicima, sa najboljom ponudom nekretnina kao što je Sasomange. Obavezno napravite profil, podesite parametre i uključite notifikacije kako biste osigurali da na vreme vidite svaku nekretninu koja odgovara onome što tražite.

Savetujemo da dok gledate oglase obratite naročitu pažnju na stanove koji se oslobađaju početkom meseca jer je najverovatnije da ćete tada imati najveći izbor. Prema podacima sa našeg sajta krajem meseca se zaključuje najviše ugovora o izdavanju i vrlo je verovatno da ćete tada imati najžešću konkurenciju.

Uvek imajte na umu svoju listu želja i prioritete i trudite se da što manje odstupate od njih kako biste dugoročno bili zadovoljni životom u vašem budućem stanu. Ako je budžet vaša glavna briga, usmerite se na delove grada koji imaju najveći udeo stanova u vašem cenovnom rangu.

3. Budite realni u pogledu maksimalne kirije

U situacijama kada su kirije visoke a konkurecnija velika (što je tokom protekle dve godine bio slučaj u Beogradu), može se desiti da, u želji da dođete do idealnog stana, opteretite budžet preko svake mere što će vam kasnije skoro sigurno predstavljati veliki problem.

Stoga je od najveće važnosti da budete realni u pogledu maksimalnog iznosa koji ste spremni da izdvojitei da ga stalno imate na umu kako ne biste preopteretili budžet.

Mišljenja stručnjaka su da se dom smatra pristupačnim ukoliko ne košta više od 30% vašeg mesečnog prihoda. Preporuka je da ne gubite vreme razmatrajući stanove koji će vam ostaviti malo novca za zabavu, štednju i druge troškove.

4. Obavestite prijatelje, kolege i porodicu da tražite stan

Tržište iznajmljivanja se stalno menja. Ljudi iz vašeg okruženja mogu da vam jave ukoliko se oslobađa stan u njihovoj zgradi ili ako su čuli da se neko koga poznaju upravo iseljava.

Takođe, ukoliko želite da budete korak ispred konkurencije na oglasima preporučujemo da se raspitate u Facebook grupama određenih delova grada. Na ovaj način možete pronaći stan i pre nego štom se pojavi na tržištu.

5. Pregovarajte o uslovima

Na tržištu gde je velika potražnja za stanovima pregovaranje o uslovima i stavkama u ugovoru može vam delovati kao gubljene vremena. Ali nije. Vlasnici nekretnina žele da pronađu stabilne i pouzdane zakupce, a to zahteva vreme i određen napor sa njihove strane. Stoga, ukoliko sebe smatrate stabilnim i odgovornim, imamo za vas par saveta koji će vas izdvojiti od konkurencije i dati vam određenu prednost:Ponudite da potpišete ugovor o zakupu na duži rok. Ako planirate da ostanete u stanu dve ili tri godine to bi moglo da vas izdvoji od drugih kandidata i istovremeno vam pruži šansu da pokusate da fiksirate visinu kirije na nekoliko godina i izbegnete turbulencije na tržištu.

Budite fleksibilni. Činjenica da možete brzo da se uselite ili da se prilagodite vremenskom okviru koji odgovara vlasniku takođe vam može dati prednost u procesu selekcije. Nekim stanodavcima se iz različitih razloga žuri sa izdavanjem i daće vam prednost ukoliko možete da zaključite ugovor što pre.

Pregovarajte o dodatnim pogodnostima. Uvek je dobro da pokušate da smanjite kiriju za određeni procenat. Međutim, ukoliko niža kirija nije opcija, vlasnik će možda biti otvoren za razgovor o drugim benefitima kao što su besplatan parking, kupovina dodatnog nameštaja ili, ukoliko ste student, korekcija cene barem tokom letnjih meseci.

6. Bonus savet - budite brzi!

Ovo je verovatno najvažniji savet sa ove liste. Istraživanja pokazuju da u uslovima koji trenutno vladaju na tržištu, atraktivne i povoljne nekretnine u 70% slučajeva vlasnici izdaju prvom zainteresovanom stanaru koji ispunjava minimum uslova.

Zato je od ključne važnosti da budete brzi.

Napravite profil na Sasomange i podesite filtere kao što su cena, kvadratura, kraj grada, broj soba, spratnost i ostalo kako biste uvek bili obavešteni kada se doda novi stan koji u potpunosti odgovara vašim uslovima. Tako ćete uvek biti za korak ispred konkurencije i neće se više dešavati da vam stan “izmakne ispred nosa”.

(Espreso/Sasomange)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.